A BABONÁS FÉLELEM

A BABONÁS FÉLELEMFőiskolás koromban, nagyon babonás voltam. „Felfedeztem”, hogy ha vizsga előtti napon, elolvasok egy József Attila verset, akkor sikerül a vizsgám. Rájöttem arra is, hogy ha öt sort kötök egy vizsga előtt, akkor annak sikerülnie kell. Rémes volt ez a rabság mégsem tudtam abbahagyni, sőt fokozni tudtam egészen az elviselhetetlenségig. Minden tömegközlekedési eszközön rosszul vagyok, csakis a menetiránnyal megegyezőleg, ablakon kinézve bírom ki a távot, amit meg kell tennem. Éppen ezért amikor felfedeztem, hogy ha háttal ülök a trolin, akkor biztos a siker – ezzel el is értem, hogy a vizsga előtt egy órát ültem, aléltan, regenerálódva az aulában… Egyre zavaróbbá váltak ezek a babonás beidegződések, mégsem tudtam abbahagyni, babonaságom végig kísérte a főiskolás éveimet.

Visszatekintve erre az időszakra, tudom, hogy a félelem generálta ezt a hiedelmet. Pontosan ez a félelem volt az, amely beigazolta, hogy ha nem teszem meg ezeket a pótcselekvéseket, akkor a vizsgáim nem sikerülnek. Nem tántorított el ettől a hiedelemtől az sem, hogy ha elfelejtettem valamely babonás pótcselekvést elvégezni, akkor is jó jegyet kaptam. Nem volt rám jellemző, hogy utóvizsgát kell tennem , mégis újra és újra hagytam ezt a félelmet eluralkodni magamon.

A félelem tehát gúzsba kötötte a célszerűséget és a logikát azzal, hogy olyan dolgok elvégzésére kényszerített, amire nem lett volna szükségem. A félelem mindannyiunk legnagyobb ellensége, melyet az ego generál. A félelem az, amellyel beengedjük az életünkbe az aggódást, a neheztelést, a keserűséget és a bánatot. Miért van ekkora hatalma felettünk? Meddig tart ez a félelem? Hogyan győzhetjük le? Képesek vagyunk egyedül szembeszállni vele?

A választ csakis magunkban találhatjuk meg. Elmehetünk egy sor „gyógyítóhoz”, csökkentve esetleg a félelmet, de tartósan csakis önmagunk vagyunk képesek legyőzni azt. Tehát ha valaki azt hiszi, hogy csak mással lehet legyőzetni a félelmeit és megoldatni a problémáit, akkor olyan úton halad, amelynek nincs vége, így nem hoz tartós megoldást. Mert ezt ismét csak a félelem kínálja számunkra, hiszen ebben a helyzetben sem kell szembe néznünk démonainkkal. Sok példát látok erre a környezetemben, akik egyik „gyógyító”-tól a másikig járnak megnyugvást keresve, ám az mindig csak átmeneti. Hiszen ha mástól várjuk a segítséget, akkor csak afelé tartunk, hogy egyfajta függőséget alakítsunk ki más ember tudása iránt, a félelem legyőzése érdekében. Saját magunknak kell szembe néznünk félelmeinkkel. De hogy lehet legyőzni a félelmet? Nem erővel és elfojtással, hanem tudatossággal, elfogadással és elengedéssel. A Csodák Tanítása azt mondja, hogy a félelmet nem uralni kell. A valódi megoldás a szeretet elsajátítása.

Ha a félelmektől való megszabadulásról többet szeretnél tudni, ha magadon is meg szeretnéd tapasztalni a félelmektől, illúzióktól való megszabadulás egyik, nagyon hatékony módját, akkor tudj meg többet erről a www.csodaemlek.hu oldalon, vagy várlak a legközelebb induló Csodakurzusomon.

Szeretettel: Csákvári Éva

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.