Csodautasoknak- 133.lecke

Mindent vagy semmit.

Mit kérsz az élettől ? – kérdezi a 133.lecke. Autót, házat, pénzért megvásárolható dolgokat, vagy a test kényeztetésére és kényelmére irányulnak a vágyaid? Próbáld ki a gyakorlatban is a Tanítás eszméit, ám tudd, hogy a választást szabályozó törvényeket nem Te alkottad. Csak két választásod van, hiszen igazságtalan lenne , ha korlátlan számú választás állna rendelkezésedre, hiszen akkor sokkal több alternatívát kellene kipróbálnod, sokkal több tanulságos dolgon átesned. Nem kell! Csak két alternatíva közül kell választanod. Mindent, vagy semmit akarsz. Tudd azt is , – mielőtt választasz – hogy a két alternatívában nincs köztes állapot .
A leckében megtalálod azokat a szempontokat, amivel meg tudod különböztetni, hogy mit válassz:
1.) Ha olyasmit választasz, ami nem tart örökké – értéktelen az, múlandó akár az idő. Azt mondja a lecke: „Az átmeneti érték egyáltalán nem érték. Az idő soha nem veheti el tőled azt, ami igazán értékes. Ami semmivé fakul és meghal, az valójában sosem létezett, és semmit nem ajánl fel annak, aki választotta. Az ilyen embert rászedi a magát egy általa tetszetősnek tartott formába bújtató semmi.”
2.) Az sem jó választás, ha elveszel valakitől valamit, mert akkor semmid marad. „A veszteség által nem lehet nyereségre szert tenni, mert a veszteség csak veszteséget szülhet, semmi mást.”
3.) A harmadik szempont: Milyen célt szolgál a választásod ? Miért bír számodra értékkel és mi vonz Téged az adott dologban?
„Minden dolog vagy értékes, vagy értéktelen, teljes mértékben kívánatos vagy a legkisebb erőfeszítésre sem méltó. Épp ezért oly könnyű a választás. Az összetettség nem más, csak füstfelhő, amely elrejti előled azt az egyszerű tényt, hogy egyetlen választás sem lehet nehéz. Mit nyersz azáltal, ha ezt megtanulod? Sokkal többet annál, hogy könnyűszerrel és fájdalom nélkül hozod majd meg a döntéseidet”
…és egy nagyon hasznos tanáccsal fejeződik be a lecke:
Ha úgy érzed, elkezdenél haszontalan terheket gyűjteni magadra, vagy azt hiszed, valamely nehéz döntéssel kell szembenézned, azonnal felelj e kísértésre a következő egyszerű gondolattal:
Nem tulajdonítok értéket annak, ami értéktelen, mert ami igazán értékes, az enyém az.

Mert a MINDEN az enyém, a legtöbb, ami itt a földön hasznomra lehet : Meg tudom már különböztetni a valóságot az illúziótól , a szeretetet a félelemtől…a mindent a semmitől.
(Cs.É)

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.